CA | ES | EN

NOTÍCIES

Dimecres, 6 de juny de 2018

MMVV reivindica els seus 30 anys de vida amb un concert col·lectiu on actuaran artistes vinculats a la seva història

El Mercat de Música Viva de Vic obrirà la seva 30a edició dimecres 12 de setembre al Teatre Atlàntida amb un concert especial per on passaran músics que hi han actuat en algun moment de la seva història o que hi tenen alguna vinculació especial. Miquel Gil, Núria Graham, David Carabén, Kiki Morente, Chicuelo, Andrea Motis, Marinah, Lluís Gavaldà, Alba Carmona i Mercedes Peón, acompanyats per Jaume Manresa al piano, se sumaran a aquest concert presentat per Dolo Bertran amb què el Mercat vol reivindicar el seu paper com a un dels impulsors de la indústria musical a Catalunya. 

Del 12 al 16 de setembre, passarà per Vic més d’una setantena d’artistes programats amb un criteri volgudament divers, obert de mires, pensat tant per al programador públic com per al privat i, per damunt de tot, independent i desacomplexat. És també una programació on hi conviuen les dues ànimes del MMVV, la de mercat i la de festival: amb estrenes, preestrenes, concerts que conviden a la descoberta i d’altres amb vocació popular, com els de Plaça Major i Sucre. 

Estrenaran i preestrenaran material al MMVV Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Ivette Nadal, Chicuelo, Alba Carmona, Xavi Lloses, Joan Colomo, Guillamino, Joana Gomila, Nyandú, Toti Soler i Gemma Humet, Eva Fernández, Alma Afrobeat, Falciots Ninja, Barbott, Marcel Lázara & Júlia Arrey,  The Penguins Reggae per xics, Marc Parrot, Mercedes Peón, Miquel Vilella, Orpheus XXI, Mavica, Salfvman, Sr. Canario, el projecte de Calidos featuring Nølah, Panellet, The Pinker Tones & Quartet Brossa i Xebi SF.  

Clara Peya durà a Vic “Estómac”el seu vuitè treball on, a cavall del jazz, del pop i l’electrònica, busca desconstruir la idea de l’amor romàntic tal i com l’entenem. Alba Carmona, ex-vocalista de Las Migas, farà el seu debut en solitari a Vic i torna Eva Fernández amb “Yo pregunto”, una selecció de poemes de Pizarnik, Storni, Costafreda i Cortázar musicats i composats per la cantant. La poesia també està present al primer disc conjunt de Toti Soler i Gemma Humet “Fins la fi del temps”, on posen veu a Papasseit, Ovidi Montllor, Maria Mercè Marçal, Vinyoli, Vian & Vence, Brel, Léo Ferré i Brassens, entre d’altres. 

El guitarrista Chicuelo farà al MMVV la preestrena d’”Uña y carne”, que veurà la llum el mes de novembre. També s’escoltaran al MMVV en primícia les noves cançons de Joan Colomo amb banda i el nou disc de Joan Miquel Oliver després d’”Atlantis”Xebi SF i la seva banda estrenaran a la Jazz Cava “De los delfines sólo nos cuentan maravillas”

Després de la seva etapa a Txarango, Marcel Lázara torna amb Marcel Lázara & Júlia Arrey amb un quadern de viatge format per conjunt de cançons senzilles. També fruit d’un viatge neix Perotá Chingó, el duet argentí que torna a Europa per tocar al MMVV el seu nou disc, una travessia musical denominada “Aguas”.

El Mercat més singular

Des de 1989 a Vic s’han donat cita projectes especials com els que enguany presentaran Marc Parrot – amb “Refugi”,  un espectacle  íntim  i  personal amb la direcció escènica de Los Galindos, que trenca les barreres de l’escenari–, Calidos feat. Nølah –que porta el concepte de blockchain a la música– o Orpheus XXI –el conjunt format per músics immigrants i refugiats procedents de diversos punts de la Mediterrània,. 

El Quartet Brossa i The Pinker Tones estrenaran al Teatre Atlàntida l’espectacle “Leon”, premi Puig-Porret 2017. A les portes de 2019, any que marca el centenari de la patent del theremin, s’estrenarà a Vic aquest tribut a Leon Theremin, pare de l’instrument homònim i un dels precursors de l’electrònica.  El quartet de corda interaccionarà de forma profunda amb la música electrònica amb cançons pròpies, sota la producció de The Pinker Tones. 

Enguany el MMVV duplica la programació destinada a públic familiar amb concerts de matí i tarda: Basket Beat, Black Music pels Més Menuts, Reggae per Xics i Xiula conformen l’oferta de dissabte 15 de setembre.

Plaça Major i Sucre

Els escenaris més multitudinaris del MMVV concentraran l’oferta en clau de festival. Serà  allà on arrencarà la gira de comiat de Dr. Calypso, escoltarem l’estrena del nou disc de Nyandú, propostes liderades per dones com la de Paula Valls, Roba Estesa o DJ Txako, i on resoldrem la incògnita sobre el concert de Valtonyc al Sucre. Els Amics de les Arts, Obeses, Els Catarres, Ebri Knight i Smoking Souls completen la programació més popular del 30è Mercat de Música Viva de Vic. 

El raper mallorquí Valtonyc encapçala la programació de divendres 14 de setembre al Sucre, seguit del folk reivindicatiu de Roba Estesa. Els Smoking Souls tancaran la jornada a aquest escenari. Els Amics de les Arts desplegaran divendres 14 de setembre els hits d’”Un gran poder” a l’escenari de Plaça i donaran pas als veterans Dr. Calypso, que obren al MMVV la seva gira de comiat dels escenaris després de 30 anys d’activitat.

L’endemà, a Plaça, obrirà foc Paula Valls amb l’acabat d’estrenar “I am”, una combinació de música negra i folk americà. Nyandú torna a aquest escenari amb nou disc, després del seu debut l’any 2015, en una nit on Obeses faran un nou concert dins de la gira de “Fills de les estrelles”. DJ Txako, la primera DJ femenina de l'escena mestissa del Japó, serà l’encarregada d’obrir el Sucre. Li seguiran Els Catarres amb els nous temes de “Tots els meus principis” i Ebri Knight, amb els temes del directe i contundent darrer disc “Guerrilla”

Vic, ciutat musical

Vic s’ha posicionat com a ciutat musical i un dels punts neuràlgics de la creació i  d’artistes i d’empreses de la indústria musical a Catalunya. És aquí on s’apleguen les dues ànimes del MMVV: la de mercat impulsor del negoci i la de festival que fa ciutat, públic i comunitat. El paper que han tingut els seus ciutadans i teixit associatiu en l’èxit del MMVV en aquests 30 anys s’ha volgut reivindicar amb un conjunt de concerts previs a la celebració del Mercat a la ciutat de Vic. Aquesta sèrie de concerts es va obrir el març passat amb Nyandú al Mercat del Ram, seguit de The Zephyr Bones a la Universitat de Vic, Marc Parrot acústic al Casino i l’actuació de Flamingo Tours a la programació de música moderna del So de les Cases, el mes de juny.

L’activitat es reprèn el proper 5 de juliol amb Matthew McDaid, que tocarà al Seminari de Vic en un dels concerts que tindran lloc al Pati de l’Ós, amb brindis de celebració i presència de la direcció artística del Mercat. El MMVV també programarà el concert de cloenda del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic del 21 de juliol, amb l’actuació de l’artista pakistanès Markus & Shahzad Santoo Khan. Marcel Lázara & Júlia Arrey tocaran dins de la programació de la Jazz Cava de la mà del MMVV, a la Plaça del Carbó el 22 de juliol. 

Del 3 al 16 de setembre el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVIC) acollirà la instal·lació sonora a càrrec de l’artista Vicens Vacca. El Seminari de Vic inaugurarà el dia 5 una exposició fotogràfica que recorre la història del Mercat de Música Viva i que podrà visitar-se durant tot el mes de setembre. A principis de mes i abans que comenci el MMVV es projectarà al CineClub el documental “Ciudadano FG: Baila o muere” (millor documental nacional del Festival In-Edit 2017), amb una taula rodona posterior a la projecció on hi participarà el director artístic del Mercat. 

MMVV, fira estratègica de la Generalitat de Catalunya

El Departament de Cultura ha dut a terme durant els darrers cinc anys una intensa tasca d’harmonització i coordinació dels principals mercats de les arts escèniques i de la música a Catalunya, conscient del seu paper estratègic com a espais de trobada i d’intercanvi, com a plataformes idònies per presentar noves propostes i fomentar els contactes professionals. Aquests mercats són fonamentals per a la dinamització de les diferents disciplines artístiques, ja que afavoreixen la contractació i impulsen la creació de públics. A La Mostra d’Igualada (12 al 15 d’abril), Trapezi de Reus (10 al 13 de maig), FiraTàrrega (6-9 setembre), Mercat de Música Viva de Vic (12-16 setembre) i Fira Mediterrània de Manresa (4-7 octubre) es va afegir l’any 2015 el Sismògraf d’Olot (19-22 d’abril) per completar el mapa dels mercats estratègics de les arts escèniques i de la música a Catalunya.

El Mercat de Música Viva de Vic és el principal mercat de música a Catalunya i pol de contractació de la música en directe, amb un impacte econòmic de 3,6 milions d’euros, segons dades definitives de l’estudi anual corresponent a 2016 realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La previsió per l’edició de 2017 s’espera que sigui superior a aquesta xifra rècord després que el MMVV hagi aconseguit reunir entitats amb una capacitat de compra de 48.490.826€, xifra notablement superior als 43.285.233€ de 2016. Això ja s’ha traslladat a la contractació generada només durant els dies de mercat, que és de quasi 3M€ (2.930.607 €). Especialment rellevant és la millora de la capacitat de compra de les entitats públiques, de 23.527.500,00 € en total el 2017 (17.758.558,56 € en l’anterior edició). 

En un moment creatiu important a Catalunya on neixen nous projectes musicals i empresarials el Mercat continua contribuint a fer d’altaveu d’aquestes propostes, donar espai a l’establiment d’acords i col·laboracions, acollir projectes emergents i seguir dinamitzant la indústria musical del país després d’uns anys especialment difícils.

El pressupost per a la 30a edició del MMVV és de 826.900,00 €

Comparteix aquesta pàgina...