CA | ES | EN

NOTÍCIES

Dimecres, 21 de novembre de 2018

El Memorial Passatges a Walter Benjamin a Portbou és declarat Bé Cultural d'Interès Nacional pel Govern

El Govern de la Generalitat de Catalunya, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Lloc Històric, el Memorial Passatges a Walter Benjamin, a Portbou, a la comarca de l’Alt Empordà.
La història d'aquest filòsof és la font d'inspiració de ‘L’Últim camí de Walter Benjamin’, espectacle dirigit, composat i arranjat per Juliane Heinemann i guanyador del Premi Puig-Porret 2018, lliurat el passat mes de setembre al Mercat de Música Viva de Vic i que s'estrenarà en la seva 31a edició. 

L’espectacle musical-visual recrea els esdeveniments de l’últim dia en la vida del filòsof judeoalemany Walter Benjamin i la seva travessia clandestina dels Pirineus fugint de la persecució nazi. La creació d’inspira en el relat autobiogràfic de l’antifeixista Lisa Fittko “La meva travessia dels pirineus” i en les reflexions personals de Heinemann en recórrer el mateix camí, avui anomenat ‘Ruta Walter Benjamin’.

L’homenatge a Benjamin arriba prop de 80 anys després del seu suïcidi amb una sobredosi de morfina, el 25 de setembre de 1940, a un petit hotel de Portbou davant l’amenaça de ser lliurat a la Gestapo. El dia abans havia estat interceptat per paramilitars franquistes que li deneguen l’entrada a Espanya.  

L’espectacle combina un repertori de cançons en anglès, català, castellà i alemany, entrellaçades per passatges instrumentals improvisats amb elements de pop, folk i jazz. 

 

Comparteix aquesta pàgina...