ÀREA PROFESSIONAL
VENDA
D’ENTRADES
APLICACIÓ
DEL MMVV
#MMVV

NOTÍCIES

Dimecres, 5 de setembre de 2018

Últims assajos de "Leon" abans de la seva pre-estrena al Mercat de Música Viva de Vic

“Leon”, l’espectacle guanyador del Premi Puig-Porret a la passada edició del Mercat de Música Viva de Vic, s'estrena el proper dijous 13 de setembre al Teatre Atlàntida. El muntatge neix de la voluntat de col·laboració conjunta de dues formacions molt allunyades musicalment però que comparteixen una mateixa inquietud per investigar i per aventurar-se a nous reptes: el grup d’electrònica The Pinker Tones i la formació clàssica Quartet Brossa. La naturalesa d’aquests dos universos sonors tan distants (els instruments de corda i l’electrònica) troben un objectiu i un llenguatge comú celebrant el centenari de la música electrònica, i més concretament de la invenció del seu primer instrument, el Theremin, patentat el 1919 pel seu creador, el i violoncel·lista Leon Theremin.

La música del disc i l’espectacle Leon és un exuberant exercici d’eclecticisme que narra, a la manera de biopic cinematogràfic, l’atribolada vida de Leon Theremin (1896- 1993): una vida que transita pels fets més singulars de la història mundial del segle XX, des de la primera guerra mundial fins la caiguda del mur de Berlín, i que bascula entre el Kremlin i Hollywood, entre el Gulag siberià i el Carnegie Hall, entre crear enginys per a la presó d'Alcatraz i fer-ho per a la nau espacial Sputnik. Una vida plena de situacions límit: d'històries d'amor que transgredeixen els prejudicis racials americans, de desaparicions sota l'ombra de l'espionatge, creació d'invents inversemblants per sobreviure a condicions físiques extremes... En definitiva, una biografia fascinant on es dibuixa la poca distància entre l'èxit i el fracàs, l'amor i el desamor, la fama i l'oblit, la vida i la mort.

Tanta intensitat vital ha permès a The Pinker Tones i Quartet Brossa realitzar un diàleg creatiu profund que beu de molts estils: clàssics, d’avantguarda i populars que van passar per l’oïda de l’inventor, vestint-los amb una mirada actual i un discurs propi i compartit.

Han construït un viatge musical apassionant que desplega des d'enginyoses referències a Stravinsky, Xostakóvitx, Copland, Gershwin o Milhaud fins a homenatges estètics a Roxy Music o Depeche Mode, sense oblidar pinzellades de folk, minimalisme i musica afroamericana.

Un còctel musical explosiu. Amb el pop ballable i brillant de The Pinker Tones i la originalitat i frescor del Quartet Brossa, amb cançons vocals i instrumentals en una obra propera al musical o a l’òpera post-moderna, de post-simfonia pop. La participació del Quartet Mèlt, en un paper a l’estil del clàssic cor grec, i del thereminista Jairo Moreno acaben de coronar una experiència musical única, i intensament atractiva.

La posada en escena, amb audiovisuals i llums molt suggeridors, compta amb la direcció del ballarí i coreògraf Toni Mira, que a través del seu ball i moviment ajudarà a narrar les peripècies i les emocions viscudes per Leon Theremin al llarg de la seva existència. Un remolí de vida convertit en huracà de sons i emocions per celebrar el fet que ha transformat més la història de la música del darrer segle: el naixement de la música electrònica.

Comparteix aquesta pàgina...